shevron-up

Fotografování ptáků v kostarickém pralese

1. 6. 2024

Skoro celý únor 2024 jsem strávil na Kostarice, kde jsem měl šanci fotit nejen v pralese, ale i v suchém neopadavém lese, mangrovech či u oceánu. Tropický deštný prales ale jasně vede.

Ve středu 21. 2. jsem zůstal s kolegou na terase chaty Justice for Nature s jasným záměrem fotografovat ptáky. Jako fotografa mě zachraňuje odpolední procházka do pralesa. Teda hlavně tím, že já na ni nejdu a jdou ostatní. Tím získám čas a hlavně klid a ticho. Balí se dole pod chatou a dělají hluk, přesně v tenhle moment přilétá pár metrů od nás na větev stromu, kousek od našeho místa na terase, krásně barevný pták. Jeho modro červená barva září i v tom šedém světle. Naštěstí se moc nebojí, hluk ho neruší. Máme totiž štěstí, že kus od nás dozrávají jakési bobule na větvi a ptáci se sem létají krmit.

V tomhle duchu vydržíme několik hodin. Pozorujeme a fotíme ptáky. Někteří jsou obezřetnější a nejdou blíž, někteří se příliš nebojí. Stačí ale výraznější pohyb a je po, takže se snažíme mluvit tiše a moc se nehýbat… jen fotit.